Esența Florală de Strugure: Împletiți în iubire

Publicat la 19 noiembrie 2014 | De Lila Devi

Post - esenta strugure 1

 

 

 

 

 

De curând, doi prieteni care erau logodiți și urmau să se căsătorească, au venit la mine la un ceai. M-am așezat pe un scaun vis-à-vis de ei, care stăteau pe canapea. La începutul vizitei, fiecare dintre ei stătea într-un capăt al canapelei. În scurt timp, erau aproape unul lângă altul; apoi, un braț întins în spate, pe canapea și pe umărul iubitei; iar până la urmă, într-o îmbrățișare completă, încât aproape că mă simțeam intrusă în reveria lor!

Când ne gândim la iubire, de obicei ne gândim la iubirea romantică – la tinerii sau adolescenții împletiți unul în altul, care tind mereu către obiectul afecțiunii lor, ca și cum ar bea din nectarul îmbătător al prezenței celuilalt.
Esența de Strugure este despre acest gen de iubire. O iubire care este dăruire și împărtășire, și nu una care ia pentru sine.

Nu este neapărat iubirea aceea siropoasă sau emoțională, dar poate fi foarte bine o iubire care ne atinge acolo unde simțim plinătatea inimii omenești. Așa cum spune un vers dintr-un cântec de nuntă, compus de Swami Kriyananda: „Toate bucuriile pe care le poate simți o inimă de om, fie revărsate în voi de către iubirea Lui”. Căci acest nivel de iubire eliberatoare, divină, este plin de bucurie. Rareori auzi pe cineva spunând pe un ton deprimat, cu capul plecat, „Sunt îndrăgostit”.

Post - esenta strugure 2

 

 

 

 

 

A fi “în-drăgostit” nu se limitează la interacțiunea umană, ci cuprinde și o iubire impersonală. Nu de mult, i-am oferit o consultație unei femei a cărei esență temă (numită acum semnătură) este Strugurele. Fiind într-o căsnicie fericită și de durată, ea conduce în același timp un hotel de 4 stele într-o stațiune de schi, unde dăruiește iubire impersonală fiecărui oaspete care îi trece pragul. Oaspeții ar putea crede că sunt hrăniți de peisajul munților falnici care ating norii, de aerul curat care este o încântare pentru trup, de satul tradițional, cu câte un cântăreț ambulant pe care-l întâlnești, ocazional, pe străzi.

Post - esenta strugure 3

 

 

 

 

 

 

Însă nu știu că sunt hrăniți și de prezența de „Strugure” a acestei gazde. Fiecare persoană cazată aici este tratată cu o îngrijire atât de pură și de curată, la fel ca aerul acestui loc, încât pleacă schimbată, împrospățită, revigorată, nevoile fiindu-i împlinite într-o măsură ce depășește cu mult prosoapele curate din baie sau mâncărurile pregătite și servite cu grijă, pe fața de masă din in alb. Dincolo de acestea, oaspeții se găsesc în aura Esenței de Strugure.

Iubirea nu are nevoie să se întindă după o altă ființă umană, ca obiect sau scop al său. Poți iubi frumusețea; idealurile înalte; actul creativității; măiestria Naturii.

Iubirea este o stare a ființei. Iubirea este o alegere. Iubirea este bucuria pe care o simțim în inimă, în miezul fiecărei clipe.