„Am nevoie de puțin ajutor”

15 octombrie 2014, de Lila Devi

„Am nevoie de puțin ajutor”, a spus o femeie care stătea în fața laptop-ului ei, în foișorul unde și eu scriam concentrată la calculator. „Pur și simplu nu reușesc să fac tot ceea ce am de făcut”.

„Ah, pentru asta există o esență florală perfectă!”, i-am spus, așa cum am spus de multe ori în timpul ultimilor 37 de ani. „Esența de Migdală, pentru moderație, auto-control și vigoare morală”.

Am vorbit apoi despre natura duală a vieții din zilele noastre. Despre faptul că avem atât de multă tehnologie și mijloace prin care câștigăm timp, dar care, în același timp, ne iau energie și ne împart în atâtea direcții.

Am nevoie de puțin ajutor.

Afirmația ei m-a inspirat să caut o explicație mai detaliată, atât pentru ea, cât și pentru mine, despre cum funcționează esențele florale.

Ele sprijină. Ele inspiră. Ele trezesc.

Ele ne ajută să devenim mai mult din ceea ce suntem și mai puțin din ceea ce nu suntem. Dacă e să considerăm definiția sufletului dată de scripturile indiene, și anume, expresia individualizată a Spiritului – atunci esențele florale ne permit să accesăm acea individualitate. O individualitate ce nu poate fi replicată, xeroxată, copiată sau înlocuită de nici o altă ființă umană.

Ele ne ajută să trăim cu-adevărat aliniați cu natura noastră superioară, cu expresia și potențialul nostru cel mai înalt.

Într-una din ceremoniile din comunitatea spirituală Ananda în care trăiesc se spune următoarea frază: „La fel ca umbra pe o statuie, frica îi dă speranței lumină și substanță”. Uneori, se poate să trăim frica sau alte stări negative. Însă aceste stări nu au mai multă substanță decât umbre trecătoare pe maiestuozitatea adevăratului nostru sine.

Esențele florale ne ajută să ne identificăm cu acea maiestuozitate. Ne ajută să îndepărtăm iluzia că suntem acea frică, acea anxietate, acel stres care, prin însuși natura sa, va trece negreșit din sinele nostru esențial. Iar apoi, ce rămâne? Individualitatea noastră, așa cum alegem noi să o trăim și să o exprimăm.